Vonken in de badkamer, beter voorkomen dan blussen 02-03-21

Brand in je badkamer en bijgevolg in je woning kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Denk maar aan de grote materiële schade om nog maar te zwijgen van de emotionele ravage. Hoe je het ook draait of keert, een brand is beter te voorkomen dan te blussen. In dit artikel geven we alvast enkele tips om brand, specifiek in je badkamer, te voorkomen zonder dat het je een cent kost.

Veel voorkomende oorzaken

In elke badkamer zijn er vandaag de dag verschillende elektrische apparaten terug te vinden. Denk maar aan een scheermachine, elektrische tandenborstel, haardroger, stijltang enz. Helaas zijn dit soort apparaten een van de meest voorkomende oorzaken van brand in de badkamer.

Wanneer je elektrische apparaten gebruikt, worden die warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke taferelen. Daarnaast is kortsluiting van deze apparaten ook een veelvoorkomende oorzaak.

Tips

  1. Laat je elektrische tandenborstel of scheermachine niet dag in dag uit in het stopcontact zitten. Laadt hem enkel en alleen op wanneer dat nodig is en doe dat liefst overdag wanneer je thuis bent. Als je apparaat namelijk te lang aan de lader hangt, wordt het warm en kan er mogelijk brand ontstaan. Naast het feit dat je door deze tip de kans op een brand verkleint, komt het de levensduur van de batterij van je tandenborstel of scheermachine ook ten goede.
  2. Maak je elektrische apparaten geregeld schoon. Of zorg er toch op z’n minst voor dat je apparaten stofvrij zijn. Een klein beetje stof in je föhn kan al brand veroorzaken.
  3. Heb je weinig stekkers in je badkamer? Pas dan op met het koppelen van meerdere stekkerdozen aan elkaar. Dat is echter geen goed idee. Beter stop je enkel en alleen apparaten in het stopcontact, wanneer je die gebruikt of wanneer deze opgeladen moeten worden. Kijk daarnaast ook uit met beschadigde of vuile stekkerdozen en snoeren.
  4. Draai je ‘s ochtends ook altijd de verwarming volledig open in de badkamer omdat het er zo koud is wanneer je uit de douche komt? Als dat een elektrisch verwarmingstoestel is, hang er dan nooit kledij of handdoeken op. Wist je zelfs dat het ongezond is om kleding of handdoeken te drogen in de buurt of op een radiator? Plaats je elektrische verwarming ook zeker ver genoeg van brandbare voorwerpen.
  5. Heb je in je badkamer nog verwarmingstoestellen op gas of petroleum, zorg dan voor voldoende verluchting. Stop dus zeker niet alle kieren dicht. Anders bestaat er gevaar voor CO-vergiftiging.

Met bovenstaande tips kun je brand in je badkamer zo veel mogelijk voorkomen. Toch geven deze tips jammer genoeg geen garantie. Er kan altijd een brand uitbreken, ook al is je badkamer perfect vlammenproof. Daarom raden we aan om zeker ook een rookmelder in je badkamer te hangen. Let wel, door stoom en vocht kan de rookmelder in je badkamer ook onterecht afgaan. Denk dus op voorhand goed na over waar je de rookmelder precies zal plaatsen.