Checklist voor een veilige zomervakantie binnen Europa 06-07-21

Deze zomer komt er het een en ander kijken bij het plannen van een reis binnen de Europese Unie. Meer dan andere jaren, zullen reizigers meer administratieve voorbereiding moeten doen. Zo zal je onder meer een coronacertificaat kunnen aanvragen om te reizen deze zomer. Wij lijsten alle belangrijke zaken, waar je op voorhand best rekening mee houdt, voor je op!

●      Registreer je reis

We hopen uiteraard van niet, maar in elk land kunnen er zich crisissen, aanslagen of ongelukken voordoen. Registreer daarom je reis op Travellers Online zodat de FOD Buitenlandse Zaken je, indien nodig, makkelijker kan informeren en ondersteunen. Goed om te weten is dat je persoonlijke gegevens altijd vertrouwelijk blijven.

●      Check de reisadviezen per land

Als je van plan bent om naar het buitenland te gaan, wordt er van je verwacht dat je op de hoogte bent van het laatste reisadvies. Dit advies kan je per land checken op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

●      Sla het noodnummer van Buitenlandse Zaken op in je telefoon

In geval van een noodsituatie in het buitenland, kan je op weekdagen van 9 uur tot 17 uur, de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken contacteren op het nummer +32 (0) 2 501 4000.

●      Ga met je reisverzekeraar na in welke gevallen je gedekt bent en in welke niet

Vergeet niet dat de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken geen bindende waarde hebben, ook niet in geval van een negatief reisadvies. Verzekeraars beslissen dus zelf welk gevolg ze hieraan geven.

●      Check de quarantaineverplichtingen en breng je werkgever hiervan tijdig op de hoogte

Vooraleer je op reis vertrekt, controleer je best eerst of je niet alleen bij aankomst, maar ook bij terugkomst in België, in quarantaine moet. Dat kan belangrijk zijn om goede afspraken te maken met je werkgever. Zo kan je hem bijvoorbeeld vragen, wanneer je in quarantaine moet, om van thuis uit te werken.

●      Vul het Passenger Location Form in

Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Iedereen moet dus vanaf 1 juli een PLF invullen in plaats van de Business Travel Abroad-tool.

Het PLF vind je hier.

●      Vraag gratis je coronacertificaat aan

Vanaf 1 juli heeft elke Belg vanaf 6 jaar een certificaat nodig om covid-safe te reizen in Europa. Om het certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

●      Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus.

●      Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of over een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur. Die geldigheid kan per land afwijken, dus best even nagaan voor je vertrekt.

●      Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit certificaat is voor de meeste landen 180 dagen geldig.

Heb je reisplannen naar een land buiten de Europese Unie?

Dan kan je het Europese coronacertificaat niet gebruiken. De kans is groot dat er in het land van bestemming ook voorwaarden en regels gelden voor inkomende reizigers. Zorg dat je steeds op de hoogte bent van de huidige maatregelen. Deze kan je steeds raadplegen per land op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.