Ik wil deze zomer heel graag op reis, maar is dat wel een goed idee? 03-05-21

We zitten al meer dan een jaar in ons kot en de verleiding is groter dan ooit tevoren om de deur van ons kot achter ons dicht te trekken en er op uit te trekken. Toch heerst er hier en daar twijfel of dat wel een goed idee is. Binnenlandse reizen worden momenteel nog net zoals in de zomer van 2020 sterk aangeraden, maar hoe zit dat met een reis boeken naar het buitenland?

Nu al boeken of nog even wachten?

Heb je al eens zitten rondsnuisteren op het internet naar waar de volgende vakantie zou kunnen gaan en zit je in twijfel of je nu wel of niet zou boeken? Wacht dan best nog even af. Ondanks het feit dat meer en meer mensen gevaccineerd raken, is het momenteel toch nog heel onzeker hoe de pandemie zal evolueren. Om nog maar te zwijgen over de speculaties dat de EU eventueel een vaccinatiepaspoort zou invoeren. Het zijn maar enkele van de vele onzekerheden en vragen waar we nog geen antwoord op kennen, maar die je vakantie in het buitenland grondig kunnen verpesten. Vandaar raden we dus aan om nog even te wachten met het boeken van je reis tot je meer zekerheid hebt over de situatie en je duidelijk weet wat mag, wat kan en vooral wat niet.

Lees de speciale voorwaarden

Het aantal omboekingsmogelijkheden is bij touroperators en luchtvaartmaatschappijen nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Daarnaast schieten zogenaamde “COVID-19-waarborgen” als paddenstoelen uit de grond. Toch blijkt dat het omboeken van een reis vaak zwaar tegenvalt, omdat je dan meestal veel meer moet betalen dan de prijs waarvoor je eerst had geboekt. We raden dus ten stelligste aan om de speciale voorwaarden zeer goed te bekijken. Ook wanneer je van plan bent om een georganiseerde reis te boeken, raden we aan om de organisator uitdrukkelijk te vragen of je kosteloos zal kunnen annuleren indien de bestemming rood kleurt op het moment van vertrek.

Ben je wel verzekerd?

Check vooraleer je boekt, wat jouw annuleringsverzekering en reisverzekering vergoedt. Het kan heel goed zijn dat je verzekeringen niet alles dekken. Zo is de kans groot dat wanneer je naar een gebied reist met een rood of oranje reisadvies, je meestal niet verzekerd bent. Indien het land van bestemming tijdens je verblijf verandert van risiconiveau, dan kan het heel goed zijn dat je mogelijks moet terugkeren om verzekerd te blijven. Check bij je makelaar dus zeker op voorhand waar je recht op hebt.

Check de maatregelen van je bestemming

De kans is groot dat de coronamaatregelen in het land van jouw vakantiebestemming verschillen van deze die van kracht zijn in België. Daarom raden we aan om deze ook zeker eens te checken vooraleer je boekt, want zo stel je geen verkeerde verwachtingen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je een mondmasker moet dragen, verplicht in quarantaine moet of een coronatest moet afleggen wanneer je aankomt. Zo kunnen musea, horeca en winkels ook gesloten zijn. Denk dus op voorhand eerst goed na wat je op vakantie wil doen en bekijk dan of dat weldegelijk mogelijk is.

Als verzekeringsmakelaar hebben we het al veel gezegd, maar nu is ons advies relevanter dan ooit tevoren. Een voorbereid man is er twee waard, ook op reis!